Wijkwiskunde
  • nieuws
  • bureau
  • portfolio
  • publicaties
  • english
  • foto's
  • contact
  • OFFERTE AANVRAAG

Nieuwe publicatie Oog voor de buurt

9/5/2017

 

Nieuwe publicatie Oog voor de buurt
Nieuwsbericht | 09-05-2017 | 10:28
Ter inspiratie voor iedereen die voor de uitdaging staat om nieuwe kansen te creëren voor het vastgoed van zorginstellingen heeft de Rijksbouwmeester een nieuwe uitgave gepubliceerd van het programma Oog voor de Buurt.

Publicatie Oog voor de Buurt
OntwerpkrachtOog voor de buurt stimuleert ontwerpkracht in wijken en in gebieden waar leefbaarheidskwesties een toenemende rol spelen. Met multidisciplinaire ontwerpteams wordt gewerkt aan zowel sociale als fysieke vraagstukken in grootstedelijke wijken, krimpgebieden en anticipeerregio’s, waarbij de leefbaarheid van de bewoners steeds centraal staat.
Het programma Oog voor de buurt stond het afgelopen anderhalf jaar in het teken van ‘Zorg voor de buurt’. De focus van deze ontwerpende onderzoeken ligt  op stedelijke gebieden die ontwikkeld zijn in de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw. Hier is de relatie tussen de stedenbouwkundige structuur en maatschappelijke voorzieningen het sterkst en in deze periode vond de grootste productie van ouderenzorglocaties plaats. In deze publicatie worden de resultaten van de ontwerpstudies uiteengezet en worden de opdrachtgevende zorginstellingen aan het woord gelaten.

Exemplaar ontvangenDe publicatie is online beschikbaar. Ontvangt u liever een gedrukt exemplaar, stuur dan een e-mail aan het Atelier Rijksbouwmeester met daarin uw naam en postadres.  

Picture

Onderzoek: Gebruik Martin Luther King Park (Amsterdam)

4/5/2017

 
In mei 2017 verrichtten we, met een team van 5 cultureel antropologen, een onderzoek naar de wensen van (mogelijke) gebruikers van het Martin Luther Kingpark uit de Rivierenbuurt en doen een verkenning naar manieren om (mogelijke) gebruikers te betrekken bij de planontwikkeling.
 
Centraal in dit onderzoek staat de relatie van de mens tot zijn omgeving; de bewoners van de Rivierenbuurt en (niet-)gebruikers het Martin Luther King Park. Het doel van deze opdracht is om vanuit Wijkwiskundig onderzoek aanknopingspunten aan te dragen op welke wijze het gebruik van het park geïntensifieerd kan worden en hoe er meer buurtparticipatie in en rondom het park kan ontstaan. 
Picture
Foto: Marlise Steeman

Onderzoek: Fietsen in Bos & Lommer

8/3/2017

 
Er zijn in Amsterdam duidelijke verschillen in het fietsgedrag tussen  de stadsdelen.  Er wordt in Bos & Lommer een stuk minder gefietst dan in andere wijken binnen de ring van Amsterdam. Observaties laten zien dat het fietsgedrag waarschijnlijk meer lijkt op de cijfers uit Nieuw-West. Over de achterliggende motivaties is echter weinig bekend. Omdat er nog weinig bekend is over de achterliggende percepties en motivaties omtrent fietsen in Bos & Lommer, heeft CycleSpace (CS) / locatie West een onderzoek laten uitvoeren door Bureau Wijkwiskunde. Dit om inspiratie op te doen; hoe kunnen meer mensen uit Bos en Lommer en Nieuw West gestimuleerd worden om de fiets te gebruiken? Met als doel een grotere bewustwording te creëren van de positieve rol die de fiets kan spelen in het leven van een Amsterdammer.

Werkproces: interactieve ankerpuntenkaart

9/1/2017

 
Picture

Werkproces: Ankerpuntenkaart

10/11/2016

 
Picture

Wijkwiskundige kaarten vluchtelingengroepen in 4 grootste steden

4/7/2016

 
Foto
Klik op de kaart voor ons kwalitatieve onderzoek naar vluchtelingen in de vier grootste steden van Nederland. 
Wie zijn de mensen achter alle cijfers? 

per stad (rechtsboven)
kies je een vluchtelingengroep
een locatie
een persoonlijk verhaal
een filmpje
of andere informatie 


Gastcollege VU

16/5/2016

 
Foto
We geven gastcollege op de VU aan derdejaars studenten Antropologie. De vraag aan ons of we over onze Wijkwiskundige ervaringen konden vertellen; bijvoorbeeld door te laten zien hoe nuttig antropologie is in de praktijk en dat je een deel van je toekomst ook zelf in de hand hebt door initiatieven te nemen in het kader van antropologie, toekomst en de arbeidsmarkt. Een inspirerende ochtend met veel heldere vragen uit de collegebanken!

Wijkwiskundige campagne Harderwijk 

1/12/2015

 
In opdracht van gemeente Harderwijk is in oktober, na uitvoerig antropologisch onderzoek, onze parkeercampagne van start gegaan in het uitgaansgebied van Harderwijk. Tijdens uitgaansavonden parkeren de bezoekers hun fietsen nog vaak op straat. Hierdoor wordt de doorgang voor hulpdiensten (ambulance, brandweer, politie) belemmerd. ​Met deze campagne worden bezoekers verzocht hun fiets in de vakken of op de boulevard te parkeren. Op elke zaterdag tussen 22.00 en 02.00 uur is een promotieteam aanwezig om bezoekers aan te spreken en te wijzen op waar men wél mag parkeren. Hinderlijk geparkeerde fietsen krijgen opvallende stuurhangers en via opvallende muur- en straatstickers worden fietsers op parkeermogelijkheden gewezen. Horeca-gelegenheden gebruiken posters en bierviltjes die wijzen op een juiste parkeergebruik van fietsers. 

Interview Wijkwiskunde voor Graduate School of Social Sciences

20/8/2015

 
Feye van Olden and Merlijn Michon both studied Cultural Anthropology at the University of Amsterdam. Having graduated in different years, the two met during a freelance engagement for ING Bank and enjoyed collaborating so much that they started their own consultancy: Bureau Wijkwiskunde.

Link naar het hele interview: http://gsss.uva.nl/programmes/english-masters/content3/career-prospects/alumni-views/testimonials/feye-van-olden-en-merlijn-michon.html

Onderzoek & interventie fietsparkeren Harderwijk

10/7/2015

 
Veldwerk, observaties en straatinterviews.
<<Vorige
Voorwaarts>>

    Click here for English

    Foto
© Bureau Wijkwiskunde 2020