Wijkwiskunde
  • nieuws
  • bureau
  • portfolio
  • publicaties
  • english
  • foto's
  • contact
  • OFFERTE AANVRAAG

Wie zijn wij

De directie van Bureau Wijkwiskunde (VOF) bestaat uit de eigenaren Merlijn Michon en Feye van Olden. Per project stellen zij een team samen van antropologen aangevuld met freelancers uit andere vakgebieden zoals architecten, planologen, fotografen, grafisch vormgevers, (stads)sociologen, filmers en webbouwers.

Drs. Feye van Olden
vennoot / senior adviseur / antropoloog
Feye van Olden is de cultureel antropoloog ''pur sang'' van het bureau. Zijn verbazing over de contrasten met wijken en buurten in Centraal- Amerika en Afrika, waar hij vier jaar heeft gewerkt, bieden interessante invalshoeken op wat we tegenkomen tijdens onze opdrachten. Het echte onderzoek, zich volledig  onderdompelen in het veld, het praten met- en interviewen van mensen aldaar, is wat hem het meest fascineert. Zonder schaamte en vanuit oprechte interesse, weet hij met iedereen een goed gesprek aan te knopen. Vervolgens duikt hij eindeloos in de archieven om interessant materiaal te verzamelen. Door o.a. historische perspectieven te combineren met de opgedane veldwerkdata en analyses komt hij tot beknopte en goed leesbare teksten. Naast het geven van adviezen en aanbevelingen werkt Feye graag samen met buurtbewoners aan de verbetering van de buurt. Dit doet hij tevens vanuit zijn zijn bedrijf buurtproject.

Drs. Merlijn Michon
vennoot / senior adviseur / antropoloog
Merlijn Michon is cultureel antropoloog en fotograaf. Hij heeft een scherp oog voor de onderlinge verhoudingen, contrasten en verbindingen in sociale systemen. Deze observaties versterkt hij door ze te koppelen aan zijn brede kennis van veldwerk en antropologische theorieën. De opgedane inzichten zet hij om naar concepten en methodieken. Daarnaast gaat hij als visueel antropoloog nergens heen op veldwerk zonder zijn fotocamera. De gemaakte beelden zijn treffende illustraties van de wijken en haar bewoners. Alle beelden op deze site zijn door Merlijn gemaakt, meer van zijn foto's staan hier.

Bureau Wijkwiskunde is in 2009 opgericht.  ​​

Wat wij doen

Bureau Wijkwiskunde is een stadsantropologisch bureau. We onderzoeken, geven advies, co-creëren, bedenken concepten en voeren projecten uit ter verbetering van wijken. We verzorgen in opdracht voor gemeenten, overheid, woningcorporaties, bedrijven, welzijnsorganisaties, stichtingen en bewonersgroepen het gehele traject van vraag naar oplossing. 

Bureau Wijkwiskunde maakt veel gebruik van kwalitatieve, antropologische onderzoeksmethodieken zoals participerende observatie, veldwerkonderzoek, (open) interviews, het optekenen van levensverhalen, visuele antropologie (fotografie &film)  en literatuuronderzoek. 

Onze werkwijze is multidisciplinair: We kijken vanuit verschillende vakgebieden, leggen verbindingen hiertussen en maken deze inzichtelijk. Vanuit deze multidisciplinaire werkwijze en ervaring hebben we een geheel eigen, unieke methodiek ontwikkeld om wijken te benaderen en deze systematisch (wijkwiskundig) te verklaren. Voor moeilijk vatbare begrippen als 'imago' en 'identiteit' ontwikkelden we een eigen zienswijze. De  ontwikkelde systemen kunnen concreet worden toegepast om tot antwoorden op vraagstukken te komen, en 'trends' die gaande zijn inzichtelijk te maken. Onderzoeksresultaten en  aanbevelingen worden creatief en beeldend weergegeven waarbij veel gebruik wordt gemaakt van grafisch ontwerp en fotografie.  

Bureau Wijkwiskunde ontwerpt methodieken en onderzoeksopzetten op maat. Onderzoeksresultaten, conclusies en aanbevelingen worden helder gecommuniceerd (bijvoorbeeld tijdens presentaties) en zijn voor iedereen te  begrijpen. Elk project wordt tevens 'vastgelegd' in een uniek wijkwiskundig product, zoals een folder, handout, boek, film of website. We hebben in de loop van de tijd een aantal verschillende methodieken ontwikkeld die we als pakket in kunnen zetten.
 
Vaak merken we dat ons bureau fungeert als brug tussen de verschillende  partijen; bewoners voelen zich gehoord en kunnen laten zien waartoe zij in staat zijn en onze opdrachtgevers krijgen grip en inzichten aangereikt om heel concreet te kunnen werken aan bijvoorbeeld het versterken van de identiteit en het imago van een wijk, plein of (winkel)straat.

Portfolio


2009

Identiteit onderzoek Doornakkers, Eindhoven (in opdracht van Rijksbouwmeester) 
Bewonersproject 'Lang Leve Lakerlopen', Eindhoven (in opdracht van Woonbedrijf)

2010
Identiteitsonderzoek Stationsbuurt, Den Haag (in opdracht van Rijksbouwmeester)
​Imago onderzoek Doornakkers 2.0, Eindhoven (in opdracht van Rijksbouwmeester)
Inzending Europan: Kanaleneiland, Utrecht (wedstrijd)

2011
Gebruikersonderzoek Makassarplein, Amsterdam (in opdracht van Stadsdeel Oost, Amsterdam)
Gebruikersonderzoek Transferium, wedstrijd gemeente Eindhoven
Bewonersonderzoek Reeshof, Tilburg (in opdracht van CAST)

2012
Imago-onderzoek naar fietsgebruik (In opdracht van Stadsdeel Nieuw West, Amsterdam)
Groeten uit Slotervaart (product uit eigen onderneming)
Park(ing)day (International placemaking-project)

2013
Platform Fiets020 (in opdracht van stadsdeel Nieuw West, Amsterdam)
Gebruikersonderzoek Delflandplein, Amsterdam (in opdracht van stadsdeel West, Amsterdam)

2014
Bewonersonderzoek Tivoli (in opdracht van Woonbedrijf)
​Delflandplein 2.0 (ROC Top)
Onderzoek vluchtelingengroepen G4 (in opdracht van BMP)

2015
Imagocampagne fietsparkeren (in opdracht van gemeente Harderwijk)

2016
Gezondheidproject Shakefiets (in opdracht van stadsdeel Oost, Amsterdam)
Onderzoek Fietsdepot (in opdracht van Gemeente Amsterdam)

2017
Bewoners en gebruikersonderzoek Blije Buren (in opdracht van stadsdeel Oost, Amsterdam)
Gebruikersonderzoek Martin Luther Kingpark (in opdracht van stadsdeel Zuid, Amsterdam)

​
2018
Bewoners- en gebruikersonderzoek Bogortuin (in opdracht van stadsdeel Oost, Amsterdam)
Bewoners- en gebruikersonderzoek incl. placemaking- traject Sporenburg (in opdracht van Amsterdam Oost)


2019- 2020 
Onder constructie --->


© Bureau Wijkwiskunde 2020